2009. március 25., szerda

Sajdik Ferenc


Arra gondoltam, hogy elindítok egy Kedvencek sorozatot itt a blogomon. Ők a magyar karikaturisták krémje, nagyöregjei, ha úgy tetszik (bár egy karikaturista nem öregszik), akiket szeretek, és akiket nagyra becsülök.
Ez nem egy új találmány, mert Bacsa Gergő és Békési Joe kollégáim más fórumon, egy kicsit másképp már elkezdték ezt a dolgot.
Elsőként kezdeném azzal, akit mindenki szeret és ismer Magyarországon: Sajdik Ferenccel.
Tavaly abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy szervezhettem egy kiállítást, ahol más karikaturistákkal együtt Ő is szerepelt. "Öt-karika-turista" címen futott ez a tárlat és Szolnokon, az Aba-Novák Kultúrközpontban kapott helyet. Sajdik mesteren kívül négyen voltak még (ők is mind kedvencek, és sorra kerülnek egyenként). Gáspár Imre, Halász Géza, Jelenszky László és Tóth Antal Tónió. Sajnos Feri bácsi a kiállítás megnyitójára nem tudott eljönni, de a képek felrakásakor nagyon élveztem, hogy eredeti Sajdikot tarthatok a kezemben.
Habár a két leghíresebb figuráját rajzoltam szemöldöke helyébe, mégsem őértük szeretem annyira. Engem inkább karikatúrái és utcaképei ragadnak el, nem beszélve irodalmi arcképeiről, melyekből süt az emberszeretet. De nem csak embereket, az állatokat, növényeket és tárgyakat is képes olyan szeretettel és gyermeki bájjal ábrázolni, hogy az embernek kedve támad keblére ölelni a világot.

2009. március 23., hétfő

Megint hétfő

Már megint hétfő van... Már megint hétfő... Egy kicsit unalmas, hogy mindig ezzel indul a hét.
Mindegy is milyen a nap, még ha borzalmas hétfő, lagymatag kedd, közepes szerda, sokáigmaradós csütörtök, langy péntek, bevásárlós szombat és kertimunkás vasárnap is van, akkor is... Marabu!
Most értesültem Békési Joe blogjából, hogy micsoda Gyurcsány retrospektív kerekedett a blogjában. Nosza, elillant a hétfő hétfősége.

2009. március 22., vasárnap

Kedvenc


Zardoyas-szal a toon-pool-on ismerkedtem meg. Írt nekem egy bejegyzést az egyik rajzomhoz. Ekkor néztem meg az ő munkáit is.
Rajzai és festményei hihetetlen lírai finomsággal vannak elkészítve. Gyengéd (nem gyenge!!) humor és filozófiai magasságok. El vagyok tőlük ájulva. Egyébként magyar vonatkozása is van a dolognak, felesége testvére itt él nálunk.
A honlapjához klikk a címre.

Aktuális?


Egy pár éve rajzoltam ezt a képet. Most találtam. Akkoriban valami brókernyavajához készült, ahogyan lesik pénzügyi áldozataikat.